
Grapefruitos trüffelgolyó

Kókusz panna cotta, lime, sült sós kakaós morzsa

Csokis pöfeteg
Elkészítési idő: 30 perc+sütési idő
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A mogyorós étcsokit egy éles késsel felaprítjuk, majd vízgőz fölött megolvasztjuk óvatosan. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, szobahőmérsékletű tojással. Legcélszerűbb, ha kézi gépi habverőt használunk. Hozzáöntjük a már kihűlt étcsokit és utána az összes többi maradék alapanyaggal alaposan kikeverjük a masszát. Hűtőbe tesszük pihenni fél órára, hogy könnyebb legyen majd formázni.
Diónyi nagyságú golyókat formázunk vizes kézzel, megforgatjuk porcukorban és sütőpapíros tepsire tesszük őket úgy, hogy legalább 3-4 cm távolság legyen köztük.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 7-9 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszárad. Akkor tökéletes az állaga, ha a külső réteg már masszívabb, de megtapintva érezzük, hogy belül még lágy. Így kihűlés után tökéletes lesz.

Tart kosárka, házi főzött kávés csoki krémmel és málnával
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 10 db 6-7 cm átmérőjű tarthoz vagy 1 db nagyhoz:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összemorzsolom majd összegyúrom egy tálban és fóliába csomagolva legalább fél órára fagyasztóba teszem.
Ezután a tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyságúra és beleszaggatjuk a formákba, majd fagyasztóba tesszük újabb 30 percre. Így nem kell használnunk sütőbabot a sütéshez.
Ha ez megvan, 200 fokos előmelegített, légkeveréses sütőbe toljuk és készre, aranybarnára sütjük 7-10 perc alatt.
Még melegen kivesszük a formákból és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejet felforrósítjuk egy lábasban a sóval, vaníliarúd magjaival, tört kávébabbal együtt. Közben a tojás sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk egy habverővel. A meleg tejet apránként, kis adagokban hozzáadjuk a cukros tojássárgához és ha már langyos, vagyis kiegyenlítettük a hőt, akkor visszaöntjük az egészet a lábasba és óvatosan, kevergetve, alacsony lángon puding sűrűségűre főzzük. A hőmérséklete ne legyen több 82 foknál, különben megsütjük a sárgáját, kicsapódik és tojásrántotta lesz belőle. Vízgőz felett is lehet dolgozni, de akkor egy picit hosszabb ideig tart a folyamat. Ha készen van, azonnal átöntjük szitán keresztül egy műanyag edénybe és hozzáadjuk az aprított étcsokoládét, majd homogénre keverjük az egészet. Amíg hűl lefedjük frissen tartó fóliával így nem fog megbőrösödni.
A málnát cukorral és sóval, kis lángon felfőzzük. Ezután keményítőt keverünk el egy kis tálban annyi hideg vízzel, hogy csomómentes legyen, majd a forró málnához adjuk és forralunk rajta egyet. Ha vizesebb volt a gyümölcs és még lágyabb a szósz, bátran tegyünk hozzá még keményítőt. A cél egy sűrűbb lekváros állag.
Ha készen vagyunk az összes fázissal és kihűlt minden, akkor a tartot/tartokat megkenjük a málnával, majd akár habzsák segítségével megtöltjük a csoki krémmel.
Díszíthetjük étcsoki forgáccsal és friss málnával.

Cukor és gluténmentes mogyorós-étcsokis szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét gépi habverővel habbá verjük. Amikor elkezd a tömege nőni, apránként hozzáadjuk az édesítőt és végül a sót. Kézzel hozzákeverjük a sárgájákat és végül a száraz alapanyagokat, de nagyon óvatosan dolgozunk, hogy ne törjön meg a hab. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és belehalmozzuk a masszát majd egy kenőkéssel egyenletesen szétoszlatjuk. 190 fokos, előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük. Ha készen van, kivesszük a sütőből, kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, hogy ne vizesedhessen be a tészta.
A csoki krémhez az étcsokit megolvasztjuk vízgőz fölött, majd félre tesszük hűlni. Egy kis lábasban az édesítő és a vizet összemérjük és 118 fokra hevítjük, hogy cukorszirup készüljön belőle. Eközben géppel habbá verjük a sárgájákat a csipet sóval, és mikor a szirup eléri a 118 fokot, óvatosan hozzácsurgatjuk a szirupot, kis fokozat mellett. Ha benne van az összes szirup, felkapcsoljuk magas fokozatra a gépet és kihűlésig habbá verjük. Ha már szép magas, és kifehéredett az egész, készen van. Külön, habbá verjük a hideg tejszínt és óvatosan összedolgozzuk a kettő alapot. Végül az egészet beleforgatjuk a már kihűlt megolvasztott étcsokiba. Hűtőbe tesszük, hogy összeállhasson.
A mogyorós krémhez 2 dl hideg tejszínt és a mascarponét gépi habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a tejkrémet és a sót is. Egy kis lábasban az 1 dl tejszínt felforrósítjuk az eritrittel együtt és közben hideg vízbe áztatjuk a zselatint. Ha éppen, hogy nem forrt fel a tejszín, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a kicsavart zselatint. Elkeverjük és a kihabosított mascarponés krémből kiveszünk 2-3 kanállal, amit ehhez a forró zselatinos alaphoz keverünk. Így kiegyenlítjük a hőt és a zselatin biztos hogy nem ugrik össze a hideg hatására. Ezután az zselatinos részt egy spatulával hozzáadjuk a mascarponés krémhez.
Összeállítjuk a sütit. A piskótát egy recés nagy késsel hosszában kettő egyenlő részre vágjuk.
Az egyik lapot visszatesszük a tepsibe és megtöltjük egyenletesen a csokis krémmel. Utána jöhet a második tészta és végül ráhalmozzuk a mogyorós krémet is.
Dekorálhatjuk pirított egész vagy szeletelt mandulával.

Lisztmentes csoki torta, maracujás tejcsoki mousse
Elkészítési idő: 1 óra+ hűlés, dermedés
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
Egy közepes méretű fazékba 2 ujjnyi vastagságú vizet töltünk és felmelegítjük. Egy fém tálba vagy üstbe belemérjük a csokit, vajat, sót, rátesszük a vízgőzre és lassan összeolvasztjuk, időnként megkeverve.
A kakaóport, mandulát összemérjük egy kis tálban. Ha megolvadt a vajas keverék, hozzáöntjük a száraz összetevőket és egy kézi habverővel csomómentesre keverjük az egészet.
Robotgéppel jó habosra verjük az egész tojásokat a cukorral együtt és végül óvatosan, több lépésben beleforgatjuk a csokis részbe.
Szétosztjuk 2 db 20 cm-es tortaformába és 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben készre sütjük kb.12-17 perc alatt. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy ne süljön túl. Akkor tökéletes, ha a teteje megrepedt picit és tapintásra belül még lágy.
Ha elkészült, kivesszük és hagyjuk hűlni.
A moussehoz a tejszínből 1,5 dl-t felteszünk melegíteni a sóval együtt egy kis lábasban.
A csokit felaprítjuk és egy tálba tesszük. A zselatint bő hideg vízbe áztatjuk.
Amikor a tejszín felforrt, lehúzzuk a tűzről és a kézzel kicsavart zselatint beletesszük. Keverünk rajta néhányat, hogy feloldódjon benne teljesen és óvatosan ráöntjük a tejcsokira. Addig dolgozunk rajta habverővel, amíg szép fényes, homogén állagú krémet nem kapunk. Hozzáadjuk a maracuját is és félre tesszük picit. A maradék 2,5 dl hideg tejszínt habbá verjük robotgép segítségével, vigyázva, hogy ne habosítsuk túl. Ha szép tartása van a habnak, akkor már jó lesz. Egy spatulával a csokis alaphoz forgatjuk úgy, hogy ne essen szét a hab és teljesen összedolgozzuk a két részt.
A kihűlt tésztákat egy is késsel kivágjuk a formákból. Az egyik karikát kibéleljük egy magasabb csík sütőpapírral vagy torta fóliával, hogy megtartsa valami töltés közben az egészet, hiszen magasabb lesz a süti, mint maga a karika. Az egyik kihűlt tésztát beletesszük a formába és ráhalmozzuk a mousse felét. Utána jöhet a második lap is és végül a maradék krémmel befejezzük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni, de a legjobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
Tálalás előtt levesszük róla a formát, lehúzzuk róla a papírt/fóliát. Egy forró kenőkéssel megigazíthatjuk az oldalát, ha szükséges és friss gyümölccsel dekorálhatjuk.